Skip to content
k9
IMG_9573

Hur ska den viktigaste matchen sluta?

Ingen av oss skulle vilja vara utan en domare under en viktig match. Risken för att det skulle bli kaos är nog ganska stor. Alla vill ju vinna och då är det frestande att ta till fula knep. Domaren är till för att skipa rättvisa och vi är alla överens om att det behövs en domare. Samtidigt finns ju risken att man kan få både gult och rött kort om man inte sköter sig. Samma sak gäller i samhället. Även här har vi ett rättssystem som vi människor måste rätta oss efter. Vi har en domstol där vi förhoppningsvis blir rättvist dömda om det blir aktuellt.

9.1 Domare – Behövs det? 

Men hur är det med livet över huvud taget? Är det så som Bibeln säger att vi människor har ett ansvar för våra liv inför Gud också?

I den kristna trosbekännelsen har vi läst att det står:
Vi tror på Jesus Kristus…… uppstod från de döda på tredje dagen, steg upp till himlen,……sitter på Guds, den allsmäktige Faderns, högra sida, och skall komma därifrån för att döma levande och döda.
Jesus ska komma tillbaka – för att döma oss människor. Varför ska han det? Älskar han inte oss? Jovisst, just därför!

Domens innebörd

Att Gud ska döma världen en gång vid tidens slut innebär att:

Gud håller världen och historiens  förlopp i sin hand. Det finns en  början och ett slut.

Gud sätter människan väldigt  högt. Vi är inte som djuren eller  träden – utan ansvar. Vi har fått  ett förtroende att förvalta, vårda  och ta hand om skapelsen, livet,  varandra.

Som förvaltare förväntas det att  man ska redovisa hur det gått.

Gud ska en dag slutgiltigt sätta ett  stopp för all ondska och   orättfärdighet.

Jesus, människovännen, är utsedd  att döma vilket garanterar en   rättfärdig dom. Apostlagärningarna 17:31

Hur ska det gå för mig?

Men att jag en gång ska dömas. Det låter ödesdigert. Kan det bli något annat än rött kort, precis som man kan få som fotbollspelare om man gör något orätt? Håller Gud koll på allt dumt man gör och noterar detta för sedan plocka fram det?

Nej, Gud är inte ute efter oss människor. Inte på ett negativt sätt. Han älskar ju och vill rädda oss. Men han vill samtidigt att vi ska förstå hur rikt livets gåva är och hur allvarlig ondskan och synden är. Den kan han inte acceptera. Den fördärvar ju hans skapelse. Den är den stora förstöraren av skönhet, frihet, mjukhet, hopp, tro, kärlek och den leder till död. Paulus skriver:

Syndens lön är döden, men Guds gåva är evigt liv i Kristus Jesus, vår herre. 

Romarbrevet 6:23

Det är när vi tar ansvar för orden synd och skuld i våra liv som vi blir ärliga och sanna människor. Det handlar alltså om att stå till svars för vad man gör.

Men vi ska också ta det Jesus gjort för oss på allvar. Han kom för att rädda oss. För att vi ska kunna vara trygga och fria tog han vårt ”röda kort”, vår dom och vår skuld. Gud visar inte bort eller ut någon som kommer till honom för att ta emot hans kärlek och förlåtelse. Som ett barn får vi kasta oss i Guds stora kärleks famn.Det var precis det som rövaren på korset gjorde. Han var en riktig looser, en man som misslyckats med det mesta, en man som dömts till döden. På korset upphängd vid sidan av Mästaren på Golgota ber han till Jesus:

”Tänk på mig när du kommer  med ditt rike”. Jesus svarade: ”Sannerligen, redan idag skall du vara med mig i paradiset”. 

Lukas 23:42–43

Så skriver också Paulus:

Det blir alltså ingen fällande dom  För dem som tillhör Krist Jesus. 

Romarbrevet 8:1

Jesus, tänk på mig!

Att vara kristen är att tro detta och bäras av detta. Fastän vi människor misslyckas och handlar fel ibland både mot Gud, livet, våra medmänniskor och oss själva vill Gud förlåta och befria oss. Det är detta som Bibeln kallar nåd och som är de goda nyheterna i den kristna tron.

Samtidigt som vi alla har ett ansvar för vad vi gör med livet vi fått, kan vi varje dag, ända till den som blir vår sista, göra den bön som rövaren bad till vår egen: Jesus tänk på mig!
En bön om hjälp att bli bevarad i hans goda tankar och vilja för oss här och nu och för evigt.

9.1

9.2 Slutsignalen – När livet tar slut 

När domarens pipa ljuder så kan en rad känslor strömma genom kroppen. När man leder knappt är det ljuvligt att höra signalen som berättar att nu är matchen över. Lyckokänslan som vinnaren upplever är fantastisk. På samma sätt kan slutsignalen kännas som en dödsdom när man förlorar knappt i en helt jämn slutspelsmatch. För att inte tala om tomheten som kommer när säsongen är över och man slutat som förlorare. Ja, varianten av känslor är oändlig. Det enda man kan säga är att för den riktigt intresserade supportern eller den inblandade spelaren så är alltid slutsignalen viktig. Matchen är slut, vinnare och förlorare har korats. Spelet är över, firandet kan börja eller processen att glömma .

Alla ska vi dö

Det finns utan tvekan ett slut som är viktigare än något annat. Det är när livet tar slut. Vi människor lever här på jorden med väldigt olika förutsättningar. En del människor får inte ihop till mat för dagen medan andra lever i överflöd. Livet är inte rättvist men en sak har vi alla gemensamt och det är att vi skall dö. Det kan tyckas meningslöst att leva här om vi ändå bara är på väg mot döden. Helst vill vi undvika att tänka på att allt en dag har ett slut.

IMG_9576

Döden mitt i vardagen

Men vi påminns om döden varje dag när vi tittar på TV-nyheterna, ser på en film eller hör ambulansen. Ofta reagerar vi inte så mycket. Men så händer något särskilt som får oss att stanna upp. Någon vi känner, en nära släkting eller kompis har dött, finns inte längre. Vi blir chockade och även om vi vet att det har hänt vill vi inte tro det. Det känns så overkligt och omöjligt. Då behöver vi någon vid vår sida. Ordet sorg ryms i ordet omsorg och när vi mister någon vi tycker om behöver vi känna omsorg. Då bär vi sorgen tillsammans.

Men vi behöver även känna hopp. I sorgen kommer också frågorna: Var finns han eller hon nu? Vad händer med oss när vi dör? Finns det ett liv efter döden?

Det finns ett hopp

Den kristna tron bär på ett hopp som sträcker sig bortom döden. Slutsignalen är egentligen starten på något nytt och bättre. Bibeln talar om himmelen, en tillvaro tillsammans med Gud.

Jesus är ju själv det största beviset på att det finns en himmel. Han förde ju himlen ner hit när han kom till jorden. Där Jesus gick fram upplevde människor en glimt av himmelriket. Jesus sa att han kom till jorden från sin Fader i himmelen och att han längtade tillbaks dit. Efter sin uppståndelse kom han också dit. Han sa även att han vill att vi ska komma efter. Jesus gjorde också anspråk och gav ett löfte som ingen annan kunnat ge:

Jag är uppståndelsen och livet.  Den som tror på mig skall leva  om han än dör och den som lever  och tror på mig skall aldrig  någonsin dö. 

Johannes 11:25–26

I Bibelns sista bok Uppenbarelseboken beskriver Johannes himlen så här:

Se Guds tält står bland  människorna, och han skall bo  ibland dem, och de skall vara  hans folk, och Gud själv skall vara hos dem, och han skall torka alla tårar från deras ögon. Döden skall inte finnas mer, och  ingen sorg och ingen klagan och  ingen smärta skall finnas mer. Ty  det som en gång var är borta. 

Uppenbarelseboken 21:3–4

Guds tält är en symbol för Guds närvaro. I himmelen är det Gud som regerar oinskränkt och allt det som vi kämpar med som människor, allt det som förstör våra liv är utraderat och försvunnet. Det är genom sin död på korset och sin uppståndelse från de döda som Jesus en gång för alltid besegrade döden och öppnade dörren till himmelen. Livet vann segern för alltid. Slutsignalen kommer att berätta det för oss

9.2

9.3 Triumfen – Vid tidens slut

Hur skall matchen sluta? Ibland kan man kastas mellan hopp och förtvivlan när man sitter och följer en match. Det är så spännande och dramatiskt så man orkar knappt titta.

Att själv vinna en match där man länge varit i underläge och det sett ut som att man ska förlora är nog bland det bästa som finns. Vilken tillfredsställelse och skön känsla det är att få vila ut efter en sådan match.

Det ser dystert ut

Hur ska det gå för vår värld? Kommer den att gå under? Kommer någon galning att spränga den i luften med kärnvapen eller kommer miljöproblemen bli så stora så hela skapelsen kollapsar? När man ser vart utvecklingen är på väg med allt större ondska, grövre våld och mer orättvisa kan man undra om det kan sluta på annat sätt än med undergång.

Men det finns goda nyheter

Men Gud har andra tankar. Det är det vi läst om i den här boken. Genom hela Bibeln går Guds räddningsvilja som en röd tråd. Även om det ser mörkt ut skall Guds rike segra och Jesus skall bli Herre över allt och alla. Jesus visste allt detta och talade mycket om framtiden med sina lärjungar. Han såg mörkt på människans egen förmåga att stoppa ondskan och sa att det kommer att bli alltmer oroligt i världen på olika sätt. Ondskan kommer att växa och det kommer att göra ont. Precis som för en kvinna som ska föda barn. Men det kommer att vända. Gud överger oss inte. Precis som smärtorna tar slut för kvinnan när det nya livet föds, så ska det bli en gång. (Matteus kap. 24)

Jesus återkomst

Bibeln talar tydligt om ett mål för historien och den enskilda människan. Den mänskliga historien är inte som ett elektriskt tåg som går runt runt utan ett slut.
Det finns en ändstation. Och Guds mål för sin skapelse är inte förintelse utan räddning. Detta kommer slutgiltigt bli en verklighet i samband med att Jesus kommer åter till jorden. Då ska han inte komma som ett litet barn, utan som Domare och Herre. Undervisningen om att Jesus skall komma tillbaka vid tidens slut är central i Bibeln. Det nämns över 300 gånger i NT. Lika visst som han kom första gången så skall han komma en andra gång. Därför säger Jesus att vi ska lyfta vår blick och aktivt vänta. Vi ska bedja och arbeta i förväntan, för den dagen blir en stor dag:

Det blir en befrielsens dag

för hela skapelsen. För naturen, djuren, människorna. För alla dem som väntat och längtat efter rättvisa och barmhärtighet i livet men inte fått det. Alla nedböjda och fötryckta ska då bli upprättade och befriade.

Det blir en fredens dag

då Jesus, Fredens Konung, kommer tillbaka. Bibeln talar om att allt kommer att bli nytt igen. Det var den dagen profeten Jesaja talade om när han 700 f.Kr. skrev om fridsriket i kapitel 11. Lärjungen Petrus, som levde nära Jesus och noga hört vad han sa, skriver också:

Efter hans löfte väntar vi på nya himlar och en ny jord där rättfärdighet bor.

2 Petrus 3:13

Det blir en glädjens dag

eftersom kärleken kommer att regera överallt och ingen sorg, inget lidande och ingen nöd och död längre finns. Guds rike är en verklighet och Guds vilja sker. Precis som det var tänkt från början. Gud har återställt och återupprättat sin skapelse! Inte på grund av att människorna gjort rätt för sig, utan på grund av vad Jesus gjort för oss.

Redan i dag kan vi glädja oss i hoppet

Det är därför det finns så mycket sång och glädje i Bibeln och bland kristna människor. Man sjunger lovsång till Gud, man gläds över hoppet, det stora hoppet som den kristna tron ger. Man sjunger och jublar precis som vi gör på läktarna när vårt lag vinner. Därför uppmanar Paulus oss:

Må hoppets Gud fylla er med all glädje och frid och ge er ett allt rikare hopp genom den helige andens kraft.

Romarbrevet 15:13

Den viktigaste matchen slutar med seger för Guds rike och vilja, för allt det som är gott! Vad skönt det ska bli att vila ut när den matchen är över. Det tycker nog även Gud!

9,3