Skip to content
k7

Den goda kampen

Kampen för det goda och mot det onda är en tävling vi bara måste vinna. Även om vi tycks ha alla odds emot oss. Det säger Bibeln och det känner vi alla. Därför gäller det att både i ord och handling ge vidare Guds kärlek. Om detta och hur det kan ske handlar de tre avsnitten i det här kapitlet.

7.1 Kämpaglöd – Bistånd och mission

30 grader varmt och stekande sol. Svettigt bara att andas. Det är maratonlopp och löparna springer 42 km i samma hetta. Att de över huvud taget står ut? Men något driver dem att ge allt, att kämpa in i det sista och komma ända in i mål.

Det är finalmatch i SM-slutspel i ishockey, bandy eller handboll. Efter en lång säsong med massor av matcher först i grundserien och sedan i ett hårt och tufft slutspel är kroppen sliten och det värker överallt. Men spelarna har bestämt sig. De ska vinna, de ska ge allt, de ska orka, de ska kämpa och segra!

IMG_9556

Att inte ge upp

Att kämpa handlar om att inte ge upp när det är tungt och motståndet tufft. Det gäller på planen men det gäller också i livet. Massvis av människor kämpar varje dag för att få livet att gå ihop, för att överleva, för att ha mat att äta och kläder på kroppen.

Kristen tro står för trots mot det som är fel, omänskligt, ont och orättfärdigt i världen. Samtidigt är det en tro på det godas möjlighet att segra över det onda. Varje dag pågår det en kamp i världen för alla människors lika värde och rättigheter. En kamp mot egoismens krafter. En kamp för kärlek, sanning, rättfärdighet och godhet. Ibland blir vi missmodiga och är på väg att ge upp. Då behöver vi få hjälp att ta nya tag. Därför skrev Paulus till Timoteus och försökte framkalla hans kämpaglöd:

Kämpa trons goda kamp.

1 Timoteusbrevet 6:12

Han skriver också hur man övervinner det onda:

Låt dig inte besegras av det onda, utan besegra det onda med det goda.

Romarbrevet 12:21

Att vilja förändra

I kampen för det goda i världen bedriver därför kyrkan och kristna samfund både missionsarbete och biståndsarbete. Målet är att Guds rike och Guds vilja som Jesus talade om ska bli en verklighet på jorden. En värld utan ondska, våld, lidande och död. Därför handlar det om att steg för steg berätta de goda nyheterna om Guds kärlek och erbjudande om förlåtelse och hopp, men också om att i handling visa på den kärleke genom att arbeta för rättvisa och fred och för att människor ska få lika möjlighet till mat, kläder, familj, utbildning, arbete, medicin, sjukvård m.m.

Det värsta är inte de onda Människornas ondska utan de goda människornas likgiltighet.

Martin Luther King

Inte vill vi, du och jag vara likgiltiga för hur andra har det? Ändå är det så att trots att världen blir mindre och avstånden krymper genom internet och nya kommunikationsmöjligheter, så växer klyftan mellan fattiga och rika. Miljontals barn dör fortfarande varje år på grund av undernäring, sjukdomar, krig och svält. Miljontals barn har inte heller möjlighet att gå i skolan därför att man inte har råd med skolavgift.

Gud kallar dig

Livet som kristen är inte alltid enkelt, men det är ett rikt och meningsfullt liv. Det handlar om att liksom Jesus vilja dela andras smärta och bära andras bördor. Gud kallar oss att bli hans medarbetare i världen och tjäna med Jesu sinnelag. Ibland kan vi uppleva att kallelsen drabbar oss mycket personligt. Som när Jesaja berättar i Gamla Testamentet hur Gud kallade honom:

Och jag hörde Herrens röst. Han sade: Vem skall jag sända, vem vill vara vår budbärare? Jag svarade: ”Jag, sänd mig!

Jesaja 6:8

Gud kallar även idag människor att lyfta sin blick och se längre än till sig själva och sitt eget och satsa sitt liv, sin talang och sina gåvor för att barmhärtigheten och kärleken skall växa sig starkare.
Även genom sporten kan vi tjäna Gud och göra mycket gott eftersom det intresserar och förenar så många. Gud har gett dig din idrottstalang för din egen glädjes skull, men också för att den ska kunna vara ett redskap för att sprida hans kärlek och fred på jorden. Kanske har du samma önskan för ditt liv som Franciskus en gång bad om på 1200- talet:

Herre, gör mig till ett redskap för din frid. Där hat råder, låt mig sprida kärlek, enighet där splittring söndrar, tro där tvivel plågar, förlåtelse där orätt sker, hopp där förtvivlan råder, ljus där mörker härskar, glädje där sorg smärtar. Gudomlige Mästare, låt mig sträva inte så mycket efter att själv bli tröstad som efter att trösta, inte så mycket efter att bli förstådd som efter att förstå, inte så mycket efter att bli älskad som efter att älska. Ty när vi ger, tar vi emot, när vi förlåter, får vi förlåtelsen och när vi dör uppstår vi till det eviga livet.—Amen.

7.1

7.2 Berätta vad som hänt! – Så att alla får veta

Föreställ dig att du just har skjutit det avgörande målet för Sverige i finalen i fotbolls-VM. En dröm har gått i uppfyllelse. Du, liksom många andra, har drömt och arbetat för detta under hela ditt fotbollsliv och nu har det hänt! Vilken obeskrivlig glädje du känner! Du kan knappt vänta med att berätta och dela detta med vänner, familjen och andra. När du kommer hem fylld av entusiasm och glädje märker du emellertid att ingen är intresserad av att lyssna på dig. Man är helt oberörd och likgiltig.

Hur skulle du uppleva det? Antagligen med en känsla av tomhet och frustration över att man inte kunde eller ville dela din glädje och att man inte förstod vad du varit med om. Troligare är förstås att man istället skulle ta emot dig med glädje och beundran. Alla är nyfikna att få veta och höra dig berätta om dina upplevelser. När du blir intervjuad om ditt VM-äventyr och dina mål känner du glädje och stolthet men också ett ansvar, eftersom du märker hur många det är som ser upp till dig. De ser något hos dig som de önskar att de hade eller fick vara med om. Du har blivit en förebild för andra genom sporten. Hur skulle detta kännas för dig? Antagligen väldigt bra eftersom du vet att du har ett positivt inflytande på andra.

Nog är det så att när ”mitt” lag eller ”vårt” lag har vunnit en viktig match eller turnering eller en svensk vunnit en stor tävling så är det svårt att hålla tyst. Då pratas det om den avgörande segern, det snygga målet, den uppoffrande insatsen på jobbet, i skolan och i affären dagen efter. Inte minst när det gått bra för det svenska landslaget lever vi alla som i ett segerrus. Det pratas överallt om den glada nyheten och om vad som hänt. När något positivt hänt vill vi gärna berätta. Ja, vi kan helt enkelt inte låta bli.

Att inte kunna tiga

Vi märker att samma sak sker när vi läser om vad som händer omkring Jesus. När han dött på korset är de som följt honom och trott på honom väldigt ledsna och rädda. De drar sig undan och låser om sig. Men när det gått upp för dem att Jesus uppstått från de döda och lever igen blir allt förvandlat. Det innebar ju att han verkligen var Messias och att han besegrat döden. Deras glädje visste inga gränser. De första som mötte Jesus var några kvinnor och det står i evangelierna att de skyndade sig iväg för att berätta det för de andra lärjungarna. Och sedan fortsatte det så. Dagen efter ”Den stora dagen” var det stora samtalsämnet i Jerusalem det som hänt med Jesus. Var han verkligen Messias? Hade han verkligen uppstått? Var det verkligen möjligt? Är han hela världens Frälsare? När vi sedan läser i Apostlagärningarna om hur lärjungarna berättar för människor om ”den stora och avgörande segern” då Jesus dött men uppstått för världens skull, märker vi att det finns de som vill förbjuda dem att tala om det. Men Petrus och Johannes säger:

Vi kan inte tiga med vad vi har sett och hört.

Apostlagärningarna 4:20

Detta var större än något annat de varit med om. Något hade hänt som förändrade deras liv. Hos Jesus hade de mött en kärlek och kraft som var starkare än ondska och död och som gav dem och hela världen trygghet, mening och hopp. Om detta ville de berätta!

Något speciellt

Precis som det är stort att göra mål i en VM-final eller vinna en stor tävling så är det något speciellt att bli en kristen och få en tro på Jesus som sin och världens Frälsare. Så var det för Petrus, Johannes, Paulus och alla de första kristna och så är det för oss idag. Det är som att ha vunnit det största priset och den högsta vinsten, fast mer värd än både silver och guld för det varar längre. Ett nytt liv börjar, 2 Korinterbrevet 5:17, med Jesus som centrum. Detta innebär inget enkelt liv, men ett liv fyllt av mening och kamp, gemenskap och trygghet, glädje och hopp. Får vi människor uppleva detta innebär det i sin tur ett vänligare samhälle med nya attityder och värderingar präglade av Jesus Kristus.

Därför vill man som kristen gärna berätta för andra ”om det som hänt”, om vem Jesus är och vad han har gjort. Visst kan man, liksom fotbollsspelaren vi pratade om, ibland uppleva sig besviken, när man möter ointresse och likgiltighet från andra. Men det tar ju inte bort den egna vissheten och glädjen. Men en kristen vill inte bara berätta, han vet också att det är ett ansvar att leva ut Guds kärlek i handling så orden och berättelsen blir trovärdig. Han är ju en förebild.

Därför finns det också många kristna idrottsmän och idrottskvinnor som vill dela med sig av kristen tro och kristna värderingar till andra. Man vet ju vilken positiv inverkan det kan ha i livet. Det finns kristna sportorganisationer och idrottspastorer/präster i Sverige och i andra länder som hjälper och stödjer idrottsmän att växa både i sin idrott och i sin tro. I samband med t.ex. OS, fotbolls- VM, friidrotts-VM och hockey-VM finns det idag ofta kaplaner och en kyrka som erbjuder gudstjänster, andakter och själavård. Det arrangeras idrottsläger med kristen profil i hockey, innebandy, fotboll, tennis, golf, hästridning osv. På distriktsnivå och lokalt lokalt samarbetar idrottsföreningar och kyrkor på olika sätt med t.ex. idrottskonfirmation.

7.2

7.3 Mot alla Odds – Det omöjliga kan hända

Något av det mest fascinerande medidrott är att ibland kan det mest oväntade ske. Ett nederlagstippat lag vinner eller en okänd idrottare överraskar och slår favoriterna.

Just så var det i bordtennis-VM i Dortmund i Tyskland 1989 när Sverige slog ”oslagbara” Kina för första gången i ett stort mästerskap med hela 5-0. Tänk att lilla Sverige med omkring 10 000 aktiva bordtennisspelare vann över Kina som har omkring 20 miljoner bordtennisspelare.

Men det har ju också hänt att Sverige varit favoriten som fallit. Många svenskar har svårt att glömma den snöpliga svenska förlusten i ishockeyns kvartsfinal mot Vitryssland under OS i Salt Lake City 2002. Det skulle ju vara en ”enkel match” för Tre Kronor på deras väg till semifinal och final. Men ack vad man bedrog sig. Förlust med 3-4! Ofta kan vi underskatta motståndare eftersom vi för det mesta ser till de yttre faktorerna. Det som verkar svagt och litet tror vi inte på och därför tar vi ut segern eller segraren i förskott.

Men mot alla odds kan även det som ser omöjligt ut vara möjligt. Svårigheter kan vändas till möjligheter. Det blir man inte minst övertygad om när man ser alla fantastiska handikappidrottare.

Svårigheter som vänds till möjligheter

Två av dessa är Lena-Maria Klingvall och David Lega. Ingen av dem har låtit deras handikapp hindra dem från att vinna stora framgångar som simmare. Lena-Maria föddes utan armar och med ett ben som slutar vid knäet. Trots detta lärde hon sig simma när hon var tre år och vid 18 års ålder deltog hon i sitt första SM. Sedan dess har hon både slagit svenskt rekord och vunnit många guldmedaljer i SM, EM och VM. Höjdpunkten i hennes simkarriär var OS-88 i Seoul, Sydkorea.

Efter simkarriären ägnar hon sig mycket åt sången och musiken. Hon turnerar över hela världen och framför allt har hon blivit mycket uppmärksammad och populär i Japan. Ofta sjunger och berättar hon om hur hennes kristna tro ger trygghet, kraft och hopp. Lena-Maria är också konstnär och målar tavlor i akvarell eller olja med munnen eller foten. Dessutom talar hon i olika sammanhang om människovärde, identitet och livskvalitet utifrån sin egen situation. David Lega har sedan födseln ingen styrka i armarna och bara en begränsad rörlighet i benen. Knä- och fotlederna är fixerade i ett låst läge och det är bara tack vare sina rörliga höftleder som han kunnat simma. Trots sin begränsning har David varit en framgångsrik handikappsimmare och bland mycket annat vunnit flera VM-guld och slagit flera världsrekord. 1998 vann han Aftonbladets och Folksams stora sportpris för sina prestationer och för att han varit en så lysande förebild för andra idrottsmän i Sverige. Efter hans simkarriär är han en uppskattad föredragshållare och han engagerar sig bl.a. för fattiga barn i Albanien.

En annan David som haft fina framgångar inom handikappidrotten heter Sundström i efternamn. Han är synskadad och har vunnit fina priser i utförsåkning. Bland annat guld i Super-G i OS 1994. Hur det kan vara att åka skidor ner för en backe utan att kunna se, kan vi som ser med våra ögon bara ana oss till. Att dessutom åka fort gör det ännu mer fantastiskt. Idag är David utbildad statsvetare.

Dessa tre handikappidrottare är goda exempel på att det som vi tycker verkar omöjligt många gånger kan vara möjligt. Våra svagheter och begränsningar gör oss inte mindre värda och med rätt inställning kan de användas till något positivt.

David kan slå Goliat

I Gamla Testamentet berättas om när herdepojken David ställdes mot jätten och soldaten Goliat. David var uträknad av alla från början. Han var mycket yngre och mindre och hade ingen utrustning, bara en enkel slangbella. Goliat var stor och stark, hade riktig rustning och var beväpnad med svärd. David hade alltså alla odds emot sig. Men med en enkel och välriktad sten fällde han den store och starke. Istället för att se Goliats storlek som ett hot såg han det som en möjlighet: ”Honom kan jag ju inte missa”.

Detta säger oss något viktigt om Gud. Gud föraktar inte det som verkar svagt och bräckligt. Tvärtom tycks han vilja visa att han har särskild kärlek till dem som anses svaga och ringa i andras ögon. Så här skriver Paulus:

Men det som är dåraktigt för världen utvalde Gud för att låta de visa stå där med skam, och det som är svagt i världen utvalde Gud för att låta det starka stå där med skam, och det som världen ser ner på, det som ringaktas, ja, som inte finns till, just det utvalde Gud för att göra slut på det som finns till, så att ingen människa skulle kunna vara stolt inför Gud.

 1 Korinterbrevet 1:27–29

Detta bibelord säger oss också att Gud både vill och kan använda svaga och begränsade människor som oss för att hans vilja ska ske här på jorden. Genom hela Bibeln finner vi berättelser och exempel som handlar om att det omöjliga kan ske, mot alla odds.

Skall kärleken segra mot alla odds?

När vi ser på världen kan man tro att ondska, hat, orättvisa och död kommer att ta hem spelet och segra. Vi känner oss så små inför allt som sker och vi räcker inte till för allt lidande.

Men Bibeln säger att Kärleken är den starkaste kraften och makten i världen och det som kommer att bestå till slut, (1 Korinterbrevet 13:13). Den kan besegra allt om den bara får en ingång och ett fäste i en människas liv. Därför ska vi inte ge upp även om det ser dystert ut. Vi ska inte se ner på våra egna begränsningar och tycka att vi inte duger utan vi ska se upp på Guds kärleks möjligheter istället.

Liksom David får vi ställa oss i Guds tjänst och då har vi Herren med oss. Mot alla odds kan vi då också få vara med och se hur ”jättarna” i vår tid och i vårt samhälle besegras. T.ex. ondska, drogmissbruk, rasism, våld, mobbing, orättvisor, svält och krig. Mot alla mänskliga odds ska också Guds rike en gång för alltid segra över allt ont. Det lovar Bibeln och det är det hoppet som bär och ger många människor mod och tro på livet och framtiden – mot alla odds!

7.3