Skip to content
hknapp2
Processed with VSCO with au5 preset

HUR DET BÖRJADE 

Hur har skapelsen kommit till? Vem startade allt? Vem stod för ”Världens kick off”? Vem ger oss livet? Vem uppehåller livet? Finns det en Gud bakom skapelsen eller är allt som finns bara en slump i en oändligt lång utvecklingsprocess?
Detta är frågor som människor alltid funderat över och som är mycket aktuella även idag. Vad säger då Bibeln om detta? 

Kick off – Om skapelsen

“Det pirrade i hela kroppen. Läktarna var fyllda till sista plats. Hur skulle det gå? Vi hade tränat så hårt för detta. Vi hade kämpat tillsammans, vunnit segrar och nu var det dags. Tekning i SM-final i innebandy! Omgiven av alla goá lagkamrater som man litade på till 100 %. Vilket lag! Sedan motståndarna, de hade också ett fantastiskt lag. Allt var upplagt för en riktigt bra final. Vilken härlig känsla. Dags för tekning – piip och så var det igång!

Tekning, kick off, avspark, face off, startskott, pip-pip-pip-pip-piip och så är man iväg. Att få starta, sätta igång med något som man längtat efter, något man älskar att syssla med. Att känna att. ”Äntligen är det dags att pröva allt det vi tränat på”. Man har jobbat hårt och nu får man se om det håller. Vilken underbar känsla. Spänning, oro, glädje, laganda, självförtroende, inspiration, vilja, kamplust, tävlingsinstinkt, nerver, allt finns med och nu är det igång. Kanske kände Gud samma sak när han en gång skapade världen. Hur skall det gå? Kommer människorna att klara sig? Vad kommer de att göra? Nu är det i alla fall skapelsemorgon – världens kick off – och nu är det igång! Spänning, oro, glädje, inspiration, vilja, kamplust, nerver fanns med där också! Ju mer vi studerar universums oändlighet och den vackra naturen, desto mer fascinerade blir vi över hur fantastiskt allt är ordnat och fungerar. Då tänker vi ibland att ”det måste finnas något mer”. 

Vem har gjort vad?

Vem har gjort Wembley i London, Madison Square Garden i New York, Globen i Stockholm, Nästet i Beijing, Camp Nou i Barcelona och Roland Garros Stadium i Paris? Människor, förstås! Men, vem skapade blommorna? Eller: Vem kom på att starta de moderna Olympiska Spelen? En människa förstås, närmare bestämt fransmannen Pierre de Coubertin. Men vem uppfann eller startade skapelsen? När vi ser ett barn födas och börjar ana hur fantastiskt en människokropp är sammansatt tänker vi samma sak – det måste finnas någon bakom detta! En gång fanns vi till som ett litet embryo i vår mammas inre. Så växte det fram armar och ben, rygg och huvud, tår och naglar, hjärta och lungor osv. Och idag går, springer och rör vi oss omkring. Varje andetag fyller oss med liv och kraft. Ofta tar vi allt detta för givet, men ibland händer det att vi liksom stannar upp i förundran och tacksamhet över livet vi fått att leva. Många vetenskapsmän och kvinnor talar om att det måste finnas en ”designer” bakom allt. Någon som bestämt hur allt skall se ut och fungera och sedan format det. Skapelsen och livet är för komplicerat för att bara komma till av en slump. Exempelvis: Om ögat skall kunna urskilja färg måste någon veta vad färg är innan ögat kan forma sig och förhålla sig till färger. Vem är “denne” som vet detta?

“Sannolikheten för molekyler att samlas ihop till en levande cell är lika stor som att en orkanvind över en sopstation lyckas sätt ihop en Boeing 747. Ändå är vi här!”

(Fred Hoyle, kosmolog)

Vad säger Bibeln?

Det finns två berättelser i Bibeln om hur allt kom till. Du hittar dem i 1 Moseboken kapitel 1-2. Så här lyder de första verserna i Bibeln:

“I begynnelsen skapade Gud himmel och jord. Jorden var öde och tom, djupet täcktes av mörker och en gudsvind svepte fram över vattnet. Gud sade: ‘Ljus bli till!’; Och ljuset blev till. Gud såg att ljuset var gott, och han skilde ljuset från mörkret. Gud kallade ljuset dag, och mörkret kallade han natt. Det blev kväll, och det blev morgon. Det var den första dagen.”

1 Moseboken 1:1–5

Vem är skaparen enligt Bibeln? Slumpen? Människan? Nej, Gud! Gud skapade, Gud sade, Gud såg, etc. Det var Gud som gjorde det! Hur? Ja, han “sade”, talade och världen blev till. Mer exakt hur det gick till talar inte Bibeln om, men att det var Gud som var skaparen är mycket tydligt! Även i NT kan vi läsa detta. Paulus berättar t.ex. för människor som han möter i Aten i Grekland om: 

Gud som har skapat världen och allt den rymmer, han som är herre över himmel och jord….han är ju inte långt borta från någon enda av oss, ty i honom är det vi lever, rör oss och är till. 

Apostlagärningarna 17:24, 27, 28

Varför skapade Gud världen?

Varför skapar då Gud människorna och världen och varför bryr han sig om oss?
Inte heller detta är alldeles enkelt att svara på, men det man tydligt kan se är att Gud vill att vi, du och jag, skall finnas. Gud vill att världen skall finnas och Gud ville dig!

Du vår Herre och Gud, är värdig att ta emot härligheten och äran och makten. Ty du har skapat världen, och genom din vilja blev den till och skapades den.

Uppenbarelseboken 4:11

Bibeln är också tydlig på att Gud har goda tankar och avsikter för oss var och en.

Jag vet väl vilka avsikter jag har med er, säger Herren: välgång, inte olycka. Jag skall ge er en framtid och ett hopp.

Jeremia 29:11

IMG_9329

Det största av allt

Men det största av allt är att Gud älskar oss. Om vi inte förstår något annat av Bibelns budskap, så är detta det viktigaste. Profeten Jeremia skriver: 

Ur fjärran uppenbarade sig Herren för dem: ”Med evig kärlek älskar jag dig, därför har jag så länge visat dig godhet”

Jeremia 31:3

Aposteln Johannes skriver:

Vilken kärlek har inte Fadern skänkt oss när vi får heta Guds barn. Det är vi.

1 Johannes 3:1a

Bibeln lär oss alltså om en Guds kick off. Han skapade världen och oss människor efter sin viljas beslut och för att han älskar oss. Han har goda tankar och planer för oss människor och hans ansikte är vänt emot oss, inte ifrån oss. Han följer varje människas liv med spänning, oro, glädje, inspiration, vilja och nerv därför att var och en är viktig för honom. Det han mest av allt vill ge oss människor är nåd och fred. Detta lärde Gud själv Israels folk i den välsignelse som översteprästen bad över dem och som vi ofta ber idag i våra kyrkor. Att be om Guds välsignelse är att önska sig själv och andra det allra bästa som finns.

Välsignelsebönen

Herren välsignar dig och beskyddar dig.
Herren låter sitt ansikte lysa mot dig och visar dig nåd. Herren vänder sitt ansikte till dig och ger dig sin fred.I Faderns och Sonens och den heliga Andens namn.
Amen.

4 Moseboken 6:24–26

samtal2